Majoritatea pesoanelor care suferă o intervenție chirurgicală la nivelul membrului inferior se gândesc în cât timp își pot relua activitățiile pe care le puteau face înainte de intervenție. Acest timp este diferit în funcție de traumatismul suferit și bineînțeles de calitatea și rapiditatea cu care este începută recuperarea medicală.
Importanța integrității membrului inferior este una colosală deoarece acesta are ca funcție principală stabilizarea întregului organism, având rol principal în locomoție. Bazinul, șoldul, coapsa, genunchiul, gamba, glezna și piciorul acționează în cursul diferitelor mișcări asupra susținerii corpului în pozițiile: stând, pe genunchi și așezat; ridicarea pe vârfuri; sărituri; amortizarea căderii pe sol; etc..
Recuperarea pasivă a membrului inferior este reprezentată de un sistem de mișcare pasivă continuă folosit în tratarea leziunilor, a diferitelor afecțiuni și în tratamentul postoperator al articulațiilor, această categorie fiind principala recomandare a folosirii acestor tipuri de dispozitive. De asemenea, acest tip de recuperare este folosit în prevenirea efectelor negative cauzate de imobilizarea prelungită a articulațiilor.
Indicațiile recuperării pasive sunt multiple, astfel, folosirea acestui tip de recuperare îmbunătățește metabolismul articular, previne rigiditatea articulară, sprijină regenerarea și vindecarea cartilajelor sau a ligamentelor deteriorate, ajută la resorbția rapidă a hematoamelor sau a lichidelor, îmbunătățește circulația sangvină și limfatică, totodată poate fi folosit pentru profilaxia trombozei venoase și a emboliilor.
Chiar dacă efectele acestui tip de recuperare sunt în general foarte benefice pentru organism, există și anumite contraindicații unde aparatul pentru recuperarea pasivă nu poate fi folosit. Aceste contraindicații sunt: cancerul osos, fracturi instabile, procese inflamatorii la nivelul articulațiilor, pareză spastică.